Dlaczego się nie trzęsie?
16 lutego 2008, 01:41Jednym z popularnych chwytów stosowanych przez filmowców są nagłe poruszenia całego kadru, służące do podkreślenia pokazywanego chaosu czy dezorientacji. Zastanawiające jest jednak to, że na co dzień nie zauważamy dygoczącego świata, mimo że nasze oczy poruszają po kilka razy na sekundę. Rozwiązaniem zagadki zajęli się niemieccy uczeni z University of Munster.
Czerwony zakwit bardziej niebezpieczny
24 lipca 2012, 12:52Profesor Hans Dam z University of Connecticut dowodzi, że organizmy wywołujące „czerwony zakwit“ alg są znacznie bardziej niebezpieczne niż sądzono. Plankton z gatunku Alexandrium tamarense zawiera bowiem nie jedną, a dwie różne toksyny
Przetestowano zdrowotny wpływ oleju z soi GM
2 października 2017, 13:43Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside (UCR) badali olej ze zmodyfikowanej genetycznie soi i stwierdzili, że choć powoduje on mniej otyłości oraz insulinooporności niż zwykły olej sojowy, to w przypadku cukrzycy i stłuszczenia wątroby oddziaływania obu rodzajów tłuszczu są podobne.
Deep Purple - ulubiona kapela nanokabli
12 marca 2008, 15:36David Palevliet, doktorant z Murdoch University w Perth, odkrył, że nanokable reagują na... muzykę. Mężczyzna prowadzi pomiary absorpcji światła słonecznego przez nanokable, chcąc zbudować z nich ogniwo słoneczne.
Jedyny gryzoń bez trzonowców
23 sierpnia 2012, 06:23Paucidentomys vermidax to nowo odkryty gatunek szczura. Zamieszkuje Indonezję i jako jedyny gryzoń na świecie w ogóle nie ma zębów trzonowych.
Odkryto nowy mechanizm związany z alzheimerem
17 października 2017, 11:14Kanadyjczycy odkryli nowy mechanizm komórkowy, który może się przyczyniać do załamania komunikacji między neuronami w przebiegu choroby Alzheimera (ChA).
Zmarł twórca pojęcia czarnej dziury
15 kwietnia 2008, 08:49W wieku 96 lat zmarł John Archibald Wheeler, amerykański fizyk, który stworzył termin "czarna dziura". Jak poinformowała jego córka, zmarł 13 kwietnia w swoim domu w New Jersey. Przyczyną zgonu było zapalenie płuc.
Rozmywanie sieci w starzejącym się mózgu
17 września 2012, 11:16W starzejącym się mózgu spada liczba połączeń w obrębie sieci mózgowych, rośnie zaś liczba połączeń międzysieciowych. Linda Geerligs, doktorantka z Uniwersytetu w Groningen, znalazła także dowody sugerujące, że ograniczenie intrałączności można powiązać z wolniejszym czasem reakcji i pogorszeniem pamięci (Human Brain Mapping).
Wg naukowców, lepiej zdrowo magazynować niż rozkładać
2 listopada 2017, 14:25Naukowcy zbadali otyłych ludzi, by stwierdzić, czemu u niektórych rozwija się insulinooporność, a u innych nie. Paradoksalnie kluczem do rozwiązania zagadki wydaje się skuteczniejsze magazynowanie tłuszczu.
Muzyka zmienia smak wina
16 maja 2008, 10:57Wg psychologów z Heriot Watt University, odtwarzanie podczas picia wina określonych rodzajów muzyki może poprawiać smak alkoholu aż do 60%. Naukowcy twierdzą, że na wrażenia towarzyszące spożywaniu cabernet sauvignon najsilniej oddziałuje muzyka ciężka i pełna mocy, a do chardonnay doskonale pasują odświeżające, lekkie dźwięki.